Experienta mea

Prezentare David Contant

Nascut acum 43 de ani la Lyon, in capitala gastronomiei franceze, am fost aruncat foarte devreme in universul gastronomic. Ambele mele bunici erau doua bucatarese excelente pentru care cina a fost intotdeauna momentul cel mai important al zilei. Unchiul meu bucatar avea un restaurant la Lyon pe strada Mercière, numit l’Haricot bucurandu-se de o reputatie foarte buna.
Foarte devreme am fost impregnat de miresmele, savorile mancarurilor servite. Eram incantat de aceasta viata, de magia gesturilor si miscarile abile in realizarea retelor. Déjà datorita acestor experiente am stiut la varsta de 7 ani ca voi deveni chef si am avut sansa sa-mi descopar drumul foarte devreme. Imi petreceam toate weekend-urile la restaurantul unchiului meu.
La varsta de 14 ani, am intrat la Scoala Hoteliera Macon en Saône et Loire si am terminat trei ani mai tarziu cu o diploma CAP de gastronomie clasica in 1985 cu cea mai buna nota la proba practica ceea ce mi-a dat dreptul sa particip la concursul celor mai buni invatacei din Franta. Am lucrat la Au Rempart de o stea Michelin. La Bourgogne, alaturi de Jean Paul Bondoux, la Punte del Este din Uruguay unul dintre cele mai bune restaurante, echivalent a trei stele Michelin. Mergand mai departe in timp, m-am regasit la London Park Tower Casino avand ca chef un fost discipol de la Lucas Carton 3 stele Michelin. Apoi a urmat castelul de la Jonchere, fosta resedinta a Joséphine de Beauarnais, oferirta de Napoleon. Hotel Arabella Sheraton din Frankfurt, Badrutt's palace din St Moritz. In flight chef F&B dessiner pentru compania Gulf Air din Bahreïn – prima clasa. Chef consultant pentru Georges Blanc din Vonnas pentru navele de croaziera. Hôtel Golf de Fontenailles PGA France. Héritage restaurant Bucuresti. Numeroase colaborari pe tot mapamondul :
- Cel mai bun chef in Romania 2007. Castigator al primei editii Golden Chef Bucuresti 2009
- Instructor de scufunari marine
- Shior impatimit de la cea mai frageda varsta
- Pasionat de motociclete de epoca
- Calator neconditionat
Fac parte din putinii care au avut ocazia de a munci la sol, in aer si pe mare.
Ceea ce imi place :
Respect fata de natura, repartizarea bogatiei, impartasirea cunostiintelor, apararea cauzelor pierdute. Atuurile Romaniei deoarece ea a fost binecuvantata cu un sol foarte fertil. Costumele si traditiile unei tari, carta drepturilor omului, libertatea de exprimare si cea a presei, frumusetea fiecarui anotimp, frumusetea taranilor
Ce imi displace :
Excluziunea sociala, monopolurile, favoritismul, exploatarea, mizeria, suferinta, munca infantila, blanurile animalelor, coruptia, testarile nucleare, despadurirea Amazoniei, indiferenta, rasismul, fast-food, poluarea chimica.
Persoanele pe care le admir : .Dalai lama Gandhi, Jean Jaures, Jean Moulin, Jacques Verges. L’abbé Pierre, Mère Theresa.
Bucatar al lumii si cetatean european, ma simt foarte preocupat de lumea in care traim, noi nu suntem decat locatari trecatori si nu proprietari al acesteia. Sa ne gandim la marea mostenire pe care o vom lasa copiilor nostri. Va invit sa dezbateti cu mine si sa lasati comentariile voastre.
Stim noi cu adevarat ce mancam ?
Datorita meseriei mele urmaresc aceasta evolutie a continutului culinar.
In amintirile mele din copilarie vacile rumegau iarba manoasa a pajistilor. In zilele noastre ele sunt hranite cu porumb, ceea ce este impotriva metabolismului lor. Gainile sunt crescute in patru saptamani in uzine cu gaz, modificandu-se genetic, pentru a fi mult mai mari. Imaginati-va timpul castigat de catre Marea Distributie si industria alimentare cand te gandesti ca in mod normal este nevoie de minim trei luni. Asta inseamna profituri mai mari in detrimentul sanatatii noastre. Puteti sa vizitati aceste lagare de concentrare, precum eu am facut: sute de pui de gaina mor pe zi, avand in vedere spatiul redus in care sunt crescute. Este ingrozitor. Chiar si pestii sunt hraniti cu porumb in aqua- cultura. Industria alimentara din ziua de astazi se joaca cu sanatatea noastra si distruge eco-sistemul nostru. Din aceste motive eu o denunt pentru a determina consumatorii sa constientizeze si sa se protejeze. Noi trebuie sa actionam si inca repede.
Constatarea mea este ca ar fi timpul sa tragem un semnal de alarma. Sa incercam sa ne facem auziti si intelesi pentru nobila cauza a salvarii naturii mame.
Culinary regards,
David Contant

Faceti click, pentru a vizualiza galeria:





















Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu