Prezentare David Contant
Nascut
acum 43 de ani la Lyon, in capitala gastronomiei franceze, am fost aruncat foarte devreme in universul gastronomic. Ambele mele bunici
erau doua bucatarese excelente pentru care cina a fost intotdeauna
momentul cel mai important al zilei. Unchiul meu bucatar avea un
restaurant la Lyon pe strada Mercière, numit l’Haricot bucurandu-se de o
reputatie foarte buna.
Foarte
devreme am fost impregnat de miresmele, savorile mancarurilor servite.
Eram incantat de aceasta viata, de magia gesturilor si miscarile abile
in realizarea retelor. Déjà datorita acestor experiente am stiut la
varsta de 7 ani ca voi deveni chef si am avut sansa sa-mi descopar
drumul foarte devreme. Imi petreceam toate weekend-urile la restaurantul
unchiului meu.
La varsta
de 14 ani, am intrat la Scoala Hoteliera Macon en Saône et Loire si am
terminat trei ani mai tarziu cu o diploma CAP de gastronomie clasica in
1985 cu cea mai buna nota la proba practica ceea ce mi-a dat dreptul sa
particip la concursul celor mai buni invatacei din Franta. Am lucrat la
Au Rempart de o stea Michelin. La Bourgogne, alaturi de Jean Paul
Bondoux, la Punte del Este din Uruguay unul dintre cele mai bune
restaurante, echivalent a trei stele Michelin. Mergand mai departe in
timp, m-am regasit la London Park Tower Casino avand ca chef un fost
discipol de la Lucas Carton 3 stele Michelin. Apoi a urmat castelul de
la Jonchere, fosta resedinta a Joséphine de Beauarnais, oferirta de
Napoleon. Hotel Arabella Sheraton din Frankfurt, Badrutt's palace din
St Moritz. In flight chef F&B dessiner pentru compania Gulf Air din
Bahreïn – prima clasa. Chef consultant pentru Georges Blanc din Vonnas
pentru navele de croaziera. Hôtel Golf de Fontenailles PGA France.
Héritage restaurant Bucuresti. Numeroase colaborari pe tot mapamondul :
- Cel mai bun chef in Romania 2007. Castigator al primei editii Golden Chef Bucuresti 2009
- Instructor de scufunari marine
- Shior impatimit de la cea mai frageda varsta
- Pasionat de motociclete de epoca
- Calator neconditionat
Fac parte din putinii care au avut ocazia de a munci la sol, in aer si pe mare.
Ceea ce imi place :
Respect
fata de natura, repartizarea bogatiei, impartasirea cunostiintelor,
apararea cauzelor pierdute. Atuurile Romaniei deoarece ea a fost
binecuvantata cu un sol foarte fertil. Costumele si traditiile unei
tari, carta drepturilor omului, libertatea de exprimare si cea a presei,
frumusetea fiecarui anotimp, frumusetea taranilor
Ce imi displace :
Excluziunea
sociala, monopolurile, favoritismul, exploatarea, mizeria, suferinta,
munca infantila, blanurile animalelor, coruptia, testarile nucleare,
despadurirea Amazoniei, indiferenta, rasismul, fast-food, poluarea
chimica.
Persoanele pe care le admir : .Dalai lama Gandhi, Jean Jaures, Jean Moulin, Jacques Verges. L’abbé Pierre, Mère Theresa.
Bucatar
al lumii si cetatean european, ma simt foarte preocupat de lumea in
care traim, noi nu suntem decat locatari trecatori si nu proprietari al
acesteia. Sa ne gandim la marea mostenire pe care o vom lasa copiilor
nostri. Va invit sa dezbateti cu mine si sa lasati comentariile voastre.
Stim noi cu adevarat ce mancam ?
Datorita meseriei mele urmaresc aceasta evolutie a continutului culinar.
In
amintirile mele din copilarie vacile rumegau iarba manoasa a
pajistilor. In zilele noastre ele sunt hranite cu porumb, ceea ce este
impotriva metabolismului lor. Gainile sunt crescute in patru saptamani
in uzine cu gaz, modificandu-se genetic, pentru a fi mult mai mari.
Imaginati-va timpul castigat de catre Marea Distributie si industria
alimentare cand te gandesti ca in mod normal este nevoie de minim trei
luni. Asta inseamna profituri mai mari in detrimentul sanatatii noastre.
Puteti sa vizitati aceste lagare de concentrare, precum eu am facut:
sute de pui de gaina mor pe zi, avand in vedere spatiul redus in care
sunt crescute. Este ingrozitor. Chiar si pestii sunt hraniti cu porumb
in aqua- cultura. Industria alimentara din ziua de astazi se joaca cu
sanatatea noastra si distruge eco-sistemul nostru. Din aceste motive eu o
denunt pentru a determina consumatorii sa constientizeze si sa se
protejeze. Noi trebuie sa actionam si inca repede.
Constatarea
mea este ca ar fi timpul sa tragem un semnal de alarma. Sa incercam sa
ne facem auziti si intelesi pentru nobila cauza a salvarii naturii mame.
Culinary regards,
David Contant
Faceti click, pentru a vizualiza galeria:
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu