Incepand cu aceasta saptamana, va asteptam pe pagina noastra de facebook (www.facebook.com/gusturinaturale), cu imagini si retete ale unui preparat culinar, care sa contina minim 70% mar romanesc natural. Aprecierea tuturor, se va manifesta prin numarul de like-uri primite. Totusi, aceasta nu este o competitie, ci o invitatie la comunicare culinara si o provocare la creativitate. Ne asteptam sa fim surprinsi!
Eu pot sa va sfatuiesc... sa
rontaiti cat mai degraba marul si odata avuta experienta, nu va va aduce niciun
disconfort, ci multa placere, ceea nu s-a intamplat, din pacate, in cazul
fructului din gradina Edenului, care a adus doar putina placere si multe
necazuri.
Jean-Marie Pelt, Fondatorul Institutului European de Ecologie
Fiind un fruct cu traditie atat de
indepartata este firesc sa fie reprezentat si in religie, un rol foarte
important, il are in scriptura crestinilor si iudaicilor, ca fruct irezistibil,
simbol al cunoasterii. Mai tarziu, in lumea laica, nici Alba-ca-Zapada nu a
rezistat prea mult unui mar rosu si a avut si ea de suferit... Oare ce simbol ar determina astazi o
tanara sa cada prada ispitei? Cu siguranta, nu
unul la fel de sanatos.
Calitatile alimentelor se dezvolta in mediul
natural. Cred ca este foarte important ca mancarea sa se potriveasca sezonului.
Legumele si fructele care
sunt culese inainte de vreme si se coc pe drumul spre supermarket-ul dintr-o
tara indepartata, sau sunt cultivate in afara sezonului, in medii artificiale,
se departeaza de ceea ce ar trebui sa fie in mod natural.
Marul contine o cantitate mare de antioxidanti, vitamine, minerale si fibre.
El ajuta la mentinerea unei danturi sanatoase, la imunitate, dar este si un
energizant natural, oferind vitalitatea necesara activitatii cotidiene, fara
artificii sau efecte secundare.
Pectina este un element foarte important, continut de acest fruct. Ea este
folosita ca stabilizator, agent de gelificare si ingrosare natural, in
alimentie, iar in medicina, ca agent de reglare a tranzitului intestinal si
eliminare a toxinelor. Un efect
remarcabil, a fost constatat, atunci cand, in
urma dezastrului atomic de la Cernobil, s-au folosit preparate pe baza de
pectina, pentru a determina eliminarea particulelor radioactive din organism. Avand
in vedere cumulul de diferite toxine si radiatii la care sunt expusi locuitorii
marilor aglomerari urbane, marul ar trebui sa faca parte dintr-o dieta
obligatorie.
Pe langa binecunoscutele avantaje pe care rontaitul merelor le are pentru
sanatate, marul poate fi un element
pretios in toate felurile de mancare. In antreu, alaturi de sosuri de lactate
si branzeturi sau alte legume, in felulul principal, alaturi de carnea de
pasare sau porc si bineinteles in deserturi, gatit in mii de feluri sau servit
crud. Din mar, as putea crea un preparat diferit pe zi, fara a ma ingrijora ca
intr-o zi le-as epuiza pe toate, exceptand, bineinteles, produsele traditionale
pe baza de mere, ca gemuri, dulceturi, sucuri si multe altele.
Am observat cu uimire, insa, absenta cidrului de pe piata romaneasca. Zic
uimire, pentru ca, aici, cultivarea merelor este o traditie, si in ciuda
conditiilor economice aspre si a politicilor agricole potrivnice, exista inca o
productie importanta, beneficiind de relief, calitate a solului si clima
optime. Este adevarat, cidrul nu este o bautura de traditie in Romania,
comparativ cu Franta, sau chiar cu Regatul Unit, dar, nici multe alte produse
alimentare, care au intrat foarte de curand si cu succes in obiceiurile
alimentare ale romanilor, unele, in mod nefericit, cuka ar fi produsele tip
fast-food. Cand a aprarut berea cu aroma de fructe, a fost primita cu ironie si
chiar dispret. Acum, ea incepe sa fie mai mult decat o “bere de fete”. Consumul
de astfel de bauturi, slab alcoolizate si bauturi racoritoare este mare, fiind
favorizat, in mod deosebit, de temperaturile ridicate, in cea mai mare perioada
a anului. Deci, daca exitie autohtona de
mere... care e problema?
Cu o asemenea istorie, si cu o aplicabilitate atat de complexa in produse
noi, care fac si vor face parte din cotidianul nostru, pentru mine, marul este
o tranzitie intre traditional si modern. Dar trebuie sa avem mare grija, sa dam
mai departe aceasta mostenire, asa cum am primit-o. Soiurile autentice si autohtone,
trebuie pastrate si utilizate in pofida soiurilor transformate pentru a servi
scopuri comerciale ale marilor distribuitori. Fie ca e vorba de fructe mari si
perfect simetrice, sau produse pe baza de mere, calitatile lor nutritive sunt
compromise in mod constient in favoarea volumului productiei sau a timpului
crescut pe care il petrec pe raft. Nu trebuie sa duceti o lupta de activist
ecologist si sa va legati cu lanturi de vreun gard pentru a incuraja merele
romanesti, ci o puteti face in cel mai placut mod cu putinta: savurand un fruct
gustos si zemos de la taraba din piata. Este o oportuninitate pe care nu o
putem avea oriunde in lume. Dupa copilarie, eu am regasit aceasta bucurie in
Romania.
Va invit si pe dumneavoastra, sa profitati de prezenta merelor si sa le
cumparati de la piata, din productia locala, direct de la producatori. Eu am
gasit in Piata Obor, doua familii de producatori din apropire de Voinesti,
regiune recunoscuta pentru productia de mere. Am remarcat pe taraba lor,
soiurile Ionatan de Voinesti si Golden. Pe aceeasi taraba, am gasit si suc
natural de mere foarte ieftin, in comparatie cu sucurile din supermarket. Nu
era pe departe singura taraba. Oferta era neasteptat de mare.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu