vineri, 9 noiembrie 2012

Tonfa contra ciomag

Acum cateva zile, fermierii si-au manifestat nemultumirea in strada, fata de politicile de distrugere a agriculturii nationale. Ne asteptam ca puterea politica, care se asocia acum foarte putin timp cu vointa populara si care incaleca pe un cal alb pentru a starpi balaurul, sa rezolve intr-o oarecare masura, revendicarile, pe care chiar reprezentantii ei, le considerau justificate, ale fermierilor adusi, la propriu, la sapa de lemn.

Insa, cei care ar trebui sa poata sustine economic aceasta tara, sa fie coloana vertebrala a unei tari cu un potential agricol imens, ca al Romaniei, nu mai au azi ecou in niciun cabinet parlamentar, in nicio comisie de orice fel si mai grav, la niciun mogul, rau sau bun, odata puterea impartita intre mai marii tarii.

Nu numai ca nu a avut loc un dialog atat asteptat si atat promis, dar, cei care au venit sa ceara ce e al lor, si-au luat si o tonfa pe spinare.

Proteste au tot fost, impotriva fiecarei guvernari de pana acum. Este curios cum, atat promisiunile electorale cat si raspunsurile guvernantilor sunt identice, indifernt de culoarea politica, fie ca se raspunde cu indiferenta sau cu violenta.

Exista voci, care blameaza taranii si fermierii veniti la Bucuresti cu jalba in protap, pentru violenta care a pus stapanire pe acest protest, ca si cum ei ar fi venit ca la inceputul secolului al XX-lea, cu furci si topoare. Eu nu am vazut nicio furca sau topor la acel protest, dar, asa sa fi fost, nu pot sa nu ma intreb, de ce vedem rascoala stramosilor lor ca pe un eveniment eliberator, iar protestul fermierilor din ziua de azi, ca o tulburare triviala.

Protestele fermierilor vor continua, in diferite forme si amplitudini, dupa cum spune Laurențiu Baciu, președintele Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR), pentru Realitatea.net:

Ni s-a spus că nu se poate, că puteţi să ieşiţi în stradă şi să răcniţi cât vreţi voi, noi altceva nu putem. După şedinţa de guvern de săptămâna viitoare ne vom întâlni, dar 90% dintre cei care am fost în sală am hotărât că vom începe o acţiune de protest, prima dată cu pichetarea ministerului, după care va urma să aducem câte 5-600 de oameni din fiecare judeţ şi vom protesta în faţa ministerului, şi în Bucureşti, până când o să ni se rezolve problemele.

 






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu