Granitele culinare sunt, cateodata,
greu de marcat, dar caracteristicile geografice, climatice si
istorice, creaza legaturi intre regiuni. Am observat specificul
gastronomic, diferit in fiecare din provinciile prin care am
calatorit. Am pictat un tablou gastronomic prin viziunea si expresia
mea culinara. Fiecare dintre aceste regiuni, va fi descoperita prin
vizite, sau lasandu-ne fermecati de imagini frumoase.
La 40 de ani, am observat ca primul
ciclu al vietii mele profesionale, in bucataria gastronomica mi-a
adus multa satisfactie. Efortul sustinut, perseverarea si
concentrarea exclusiva pe perfectiunea farfuriei, mi-au calauzit
pasii in lumea culinara si mi-au adus multe bucurii.
Cea de-a doua calatorie profesionala,
este o evolutie in viata mea de cuisinier, un voiaj in regatul
constiintei. Timp de trei ani mi-am concentrat efortul creator pe un
nou proiect, nascut la inceputul acestei perioade, in Contesti.
Stiinta si pasiunea de a oferi oaspetilor experiente culinare, cu
produse exclusiv romanesti, este bazata pe o cercetare desfasurata
de-a lungul acestor ani de zile, in diferite locuri ale tarii. Am
calatorit aproximativ 3000 de kilometri prin Romania, descoprind
tarani, fermieri, ciobani, cunoscand trufele romanesti, ciupercile si
caviarul, fiind astfel capabil de a imi crea propriul microconcept, ferma cu
animale domestice, legume si pomi fructiferi, pe care am dezvoltat-o
in apropierea raului Dambovita. Acolo am descoperit o a doua glie, la
40 de kilometri de Bucuresti. A doua radacina, intr-o campie foarte
fertila, cu o vedere frumoasa catre Carpati.
Pentru a ajunge la raspunsurile pe care
le caut, am hotarat sa imi pun intrebari concrete, bazandu-mi
cercetarea pe aceasta interogatie:
- Ce avem noi astazi in farfurie?
- Ce mostenire vom lasa copiilor?
- Poate exista o gastronomie romaneasca autentica?
Un pamant binecuvantat de Dumnezeu, cu
soare ideal, aer curat, apa cristalina, sol fertil. Acestea
toate, puse in valoare de tehnici traditionale, sunt propice pentru o
viata naturala, armonioasa, dar si pentru a crea Denumiri de Origine
Controlata (DOC), prin care se poate obtine recunoasterea si
promovarea produselor romanesti in exterior. Acest gen de munca,
declanseaza cunoasterea unui univers mai rafinat si
permite evolutia artei culinare, sub toate formele: conservarea
alimentelor, cercetarea dietetica, etc. Acestea sunt prioritatile pe
care mi le-am propus pentru acest concept 100% romanesc.
Pentru a intelege mai bine notiunea de
100% romanesc, pentru a o descifra si a cuprinde aceste aspecte, in
intregul lor, am pregatit o serie de 12 fotografii, cate una pentru
fiecare luna a anului, urmarind evolutia anotimpurilor. Am ezitat
mult la hotararea denumirii reultatului acestei cercetari
indelungate. Una dintre variante, a fost Patru Anotimpuri (Vivaldi),
dar apoi, am ales 100% romanesc, din cauza specificului local
puternic.
Culinary regards,
David Contant
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu